... säkra dina förmåner
Lagar du ofta mat med färsk mat och/eller har du en trädgård? Då är det värt att investera i en vakuumförpackare. Med detta kan en mängd olika livsmedel förslutas lufttätt i en påse. De håller sig fräscha, har längre hållbarhet och förlorar sin smak långsammare. Även te och kaffe kan förvaras säkert. Det finns dock några saker att tänka på när du köper och använder en vakuumförpackare.
Handvakuumförpackare är idealisk för tillfällig användning i privata hushåll. Den får plats i varje låda och är i princip inget annat än en vakuumpump. Du kopplar denna till en speciell påse med ventil och drar ut luften. Men eftersom den inte är lufttätt förseglad kan innehållet bara förvaras i några dagar. Detta system är särskilt intressant för att tillfälligt vakuumförpacka kött till den kommande grillfesten. Marinaden kan absorberas snabbare och avger ingen lukt till resten av kylens innehåll.
Du vill inte behöva använda påsar med ventiler men ändå hålla mat färsk längre? Då är den klassiska vakuumförpackaren den mer intressanta lösningen. Det är en platt och ganska kompakt apparat. Foliepåsen placeras i vakuumförpackarens öppna ände. Sedan suger apparaten ut luften. Påsen försluts sedan hermetiskt med ett värmeelement.
Vi rekommenderar modeller som har en dubbel svetssöm. Detta gör att du kan förvara såser och fuktig mat ännu säkrare. Vakuumförpackaren håller maten fräsch länge, men kräver också en speciell folie eller vakuumpåse. Om du vill kan du köpa vakuumförpackaren i ett set med Sous-Vide-apparat. Fisk, kött och grönsaker kan ångas i ett vattenbad så att vitaminerna bevaras. Kammarvakuummaskinen är en mycket kraftfull version. Här lägger du in foliepåsen och dess innehåll i vakuumkammaren. Denna vakuumförpackare är för stor för vanliga hushåll. Det är särskilt fördelaktig inom gastronomin.
Vakuumförpackning handlar om att förhindra att syre och bakterier tränger in. Naturliga smaker och vitaminer bevaras längre. Du kan förvara de fyllda påsarna i kylen eller frysen för att spara utrymme. Då eliminerar syrebristen all risk för frysbränna. Som redan har nämnts är vakuummarinering en annan huvudfunktion hos dessa enheter. Köttvakuumförpackare är nuförtiden en vanlig praxis hos många fler än bara grillentusiaster.
Apparaten behöver inte nödvändigtvis användas i köket. Självklart kan du packa och krymplinda alla föremål lufttätt. Det kan vara bra att göra för bland annat smycken, värdefulla mynt och dokument.